Vi har fået en stabil produktion
En mere effektiv rensning af kornet har reduceret dyk og udsving i produktionen hos slagtegriseproducent Jens Hjort Jensen.
Slagtesvineproducent Jens Hjort Jensen har fået bugt med et problem af den mere trælse slags. For efter at have installeret en SKIOLD Sigma Planettromlerenser inden sidste års høst er antallet af pludselige dødsfald, udskudte endetarme og andre former for mistrivsel reduceret drastisk.
- Problemet er som regel forbundet med toksiner i kornet. Det havde vi bøvl med i perioder, inden vi fik kornrenseren. Typisk nogle gange i løbet af året, fordi vi tømmer lagersiloerne flere gange hvert år. Når vi ramte de sidste 10-20 procent af siloens indhold, steg koncentrationen af urenheder. Det gik over, når vi var færdige med siloen, og det udsving levede vi så med. Vi forsøgte os med at tilsætte et til to kg toksinbinder pr. ton foder, men uden den store succes, fortæller 49-årige Jens Hjort Jensen.
Sjette generation på gården
Han er gift med Karen Mønsted Jensen, der som landmandsuddannet hjælper med den daglige drift og er sjette generation på parrets ejendom, Fævejle ved Trustrup på Djursland. Den mellemste af de tre børn er ved at uddanne sig til landmand som sin far og hans to brødre, Mogens og Peter, er henholdsvis mælkeproducent og soholder på bedrifter i nærheden af Fævejle.
- Mine brødre og jeg voksede op på en gård få kilometer herfra. Efter Karen og jeg overtog Fævejle i 2003, har vi udbygget produktionen gennem byggeri og leje af stalde samt opkøb af ejendomme. I dag har vi nået en størrelse, der giver os plads til at have seks medarbejdere og mulighed for at holde ferie og rejse, når det passer os, fortæller Jens Hjort Jensen over en kop kaffe i køkkenet på Fævejle.
Efter at have fået Sigma Planettromlerenseren kan han melde om øget tilvækst og en stabil produktion året rundt.
- Det er guld værd. For i en stadig mere højt ydende produktion er der ikke råd til downperioder flere gange i løbet af året med halvdårligt foder, hvor produktionen ikke kører ordentligt, fortæller han efter at have inviteret til en fremvisning af Sigma-planettromlerenseren.
Stor kapacitet
Maskinen står i en tilbygning og er forbundet til foderlageret, hvor en 10 år gammel og mindre SKIOLD-soldrenser sidder foran skivemøllen.
- Vi bruger den stadig, for den gør det godt, og en ekstra rensning skader ikke, tværtimod. Men soldrenseren har kun kapacitet til op til seks ton i timen og kan ikke følge med transportanlægget til og fra lagersiloerne, forklarer Jens Hjort Jensen.
Med tiden er den årlige produktion vokset til 55.000 slagtesvin fra 30 kg og et foderforbrug på cirka 10.000 ton.
Det behov opfylder Sigma Planettromlerenseren. Den kan rense 80 ton i timen og fjerner avner, sten, grus, støv og andre urenheder. Maskinens særlige renseprincip, hvor kernerne både rammer soldene og bliver gnedet mod hinanden, gør den – modsat andre kornrensere på det danske marked – i stand til også at fjerne de toksiner, der sidder på kernerne.
- 1-2 procent ryger af, og det bliver til en hel del – omkring et ton – når man renser 80 ton korn. Lige efter jeg havde fået kornrenseren, blev jeg overrasket over den store mængde, der blev sorteret fra og tidligere endte hos grisene, siger Jens Hjort Jensen.
Nu ender affaldet i et ”affaldshus”, en container, hvis indhold han af og til tager et kig på gennem en luge.
- Det giver en god mavefornemmelse at se til affaldshuset, for hvad der ligger derinde, er ikke foder, jeg har lyst til at give grisene. Nu sælger jeg det til et biogasanlæg. Og så kan man spørge sig selv, hvorfor jeg ikke fik købt en Sigma noget tidligere, konstaterer Jens Hjort Jensen.
Konen havde ret
Sigma blev udviklet for 45 år siden til for- og finrensning af råvarer i industrivirksomheder. I takt med fremkomsten af stadig større griseproduktioner og branchens øgede fokus på kornrensning er interessen for maskinen steget i landbruget.
Jens Hjort Jensen blev introduceret til Sigma’en på en grisekongres for nogle år siden, men slog det hen. For hvor skulle den forholdsvis store maskine være på en ældre ejendom, der var præget af knopskydning og udstyret med – ifølge Jens Hjort Jensen – ”Danmarks mindste foderlade”?
- Men så var min kone, Karen, og en medarbejder på et slagtegrisekursus, hvor de hørte om Sigma Planettromlerenseren. ”Sådan en skal vi have,” sagde hun, og jeg gjorde, som hun sagde. Det var det rigtige, siger Jens Hjort Jensen med et smil.
Også selv om Sigma’en kostede en halv million kroner plus det samme beløb til transportudstyr, el-installationer og materialer til tilbygningen.
- Det er noget af en udgift, men selv om jeg ikke kan måle effekten af kornrenseren i kroner og øre, er jeg overbevist om, at vi får tjent pengene hjem igen i løbet af de næste 10 år. Grisenes trivsel og velfærd øges, fordi foderets kvalitet er højere, og det kan mærkes på bundlinjen.
Vil du vide mere om SKIOLDs udstyr til kornrensning?