Præcis formaling betaler sig

bedre foderudnyttelse og sundere maver

I de senere år har der blandt hjemmeblandere været stigende fokus på at producere foder med præcis den rette formalingsgrad. Baggrunden for denne udvikling er et klart økonomisk incitament: Jo mere præcist foderet er tilpasset dyrenes behov, desto lavere bliver foderforbruget pr. kg tilvækst – og det kan mærkes direkte på bundlinjen.

Hos både smågrise og slagtesvin er det veldokumenteret, at en finere formalingsgrad forbedrer foderudnyttelsen. Udfordringen ved meget fin formaling er dog en øget risiko for mavesår, hvilket kan føre til store økonomiske tab, hvis det ikke opdages og håndteres i tide.

Derfor er der i stigende grad – både blandt konsulenter og dyrlæger – fokus på ikke kun formalingsgraden, men også foderets struktur og partikelstørrelsesfordeling. I mange år har der været anbefalinger for, hvor stor en andel af foderet bør være under 1 mm, men ny viden peger på, at selve fordelingen af de fine partikler under 1 mm også spiller en vigtig rolle.

Dette skærper kravene til foderkontrollen – og stiller tilsvarende høje krav til udstyret, som bruges til at analysere formalingen.

Avanceret analyseudstyr giver ny indsigt

SKIOLD har i en årrække tilbudt et professionelt sigteapparat, der hurtigt og præcist analyserer sigteprofilen på fx formalet byg eller hvede. Trods det vælger mange stadig at anvende manuelle løsninger som den klassiske Bygholmsigte eller SKIOLDs egen "kagedåse-sigte" med ét sold på 1 mm.

Disse manuelle metoder kræver både tålmodighed og præcision – og giver ingen indsigt i, hvordan de helt fine partikler under 1 mm fordeler sig. Med SKIOLDs professionelle sigteapparat, som som standard er udstyret med 1, 2 og 3 mm sigter og nemt kan udvides med f.eks. 0,25 og 0,5 mm sigter, får man derimod et langt mere nuanceret billede af partikelprofilen – ned til de mindste fraktioner.

Flere analyser har vist, hvor store besparelser der kan opnås ved blot at reducere foderforbruget med 0,1 FE pr. kg tilvækst. Derfor er det helt afgørende at benytte de rette analysemetoder i jagten på optimering.

Møllevalg har stor betydning

Formaling af foder sker typisk efter ét af to principper: enten med hammermølle eller skivemølle. Hammermøllen har været standard i over 60 år og arbejder ud fra et simpelt princip med roterende slagler og sold. SKIOLDs skivemølle bygger derimod på en unik teknik, hvor to skiver arbejder mod hinanden og giver mulighed for trinløs justering af formalingsgraden – med et markant lavere energiforbrug.

Selvom begge mølletyper er velegnede, producerer de ikke samme partikelprofil. Det er velkendt, at især ældre hammermøller med indbygget blæsevinge skaber store mængder af meget fine partikler – det såkaldte "bagemel" – som er uhensigtsmæssigt for mavesundheden. Mange af disse ældre møller er stadig i drift, selvom de efterhånden er ved at blive udfaset.

Moderne møller giver mere kontrol og lavere omkostninger

Ved at udskifte ældre møller med en moderne hammermølle eller skivemølle opnås en række fordele: bedre kontrol med formalingsgraden, lavere strømforbrug, mindre støvudvikling og et lavere støjniveau.

SKIOLD leverer både hammer- og skivemøller i forskellige størrelser og konfigurationer – og vi står altid klar med rådgivning, der sikrer den optimale løsning til netop din bedrift.

Vil du vide mere om SKIOLDs møller?

KONTAKT OS FOR FLERE OPLYSNINGER

 


NYHEDER FRA SKIOLD

Bliv inspireret, udforsk de nyeste innovationer og historier fra SKIOLD, og få input til dit næste projekt.

Tilmeld dig SKIOLDs nyheder her

SKIOLD ansætter ny leder af kontor i Vietnam: "Vi kommer styrket tilbage på det vietnamesiske marked”

Overbrusning og køling i grisestalde

Nye krav og praktiske anbefalinger som følge af dyrevelfærdsaftalen

Renere korn og sundere dyr

Griseproducenter giver positive tilbagemeldinger efter implementeringen af SKIOLD Sigma Pl…