
Foderfabrik til fjerkræfoder | Sverige
Reduktion af foderomkostninger - forbedret kontrol af foderkvalitet - høj nøjagtighed
I 2012 investerede ejeren af den svenske kyllingefarm Rösäng, Ulrik Helgstrand, i en SKIOLD fodermølle og silo for at optimere den årlige produktion af foder til ca. 4 millioner kyllinger. Helgstrand producerer foderet centralt på ét sted og distribuerer det til yderligere tre kyllingefarme inden for 50 km fra Rösäng i Sverige.
Den årlige produktion af færdigfoder er 12.000 tons (2019), som udelukkende bruges til fodring af de kyllinger, der opdrættes af Rösäng Lantbruk.
Ud over kyllingefoderet produceres der ca. 40 hektar nelliker, timothy og andre græsfrø på i alt ca. 16.000 kvm. Timothy dyrkes først og fremmest til frøproduktion.
Foderanlægget styres af SKIOLD FlexMix, et computerbaseret kontrolsystem, der giver fuld overvågning og sporing af produktionen og detaljeret information om parametre, der er vigtige for ledelsen.
Foderanlæggets opbygning
Anlægget består af flere råvaresiloer, hvis indhold formales i en skivemølle, og 16 påslag, der tilfører premix og calcium til 2-trins horisontale blandere. Flydende fedt tilsættes foderblandingen fra separate siloer med varmespiraler, der holder fedtet i flydende form. Når blandingen er færdig, bliver det færdige foder pelleteret og ført til og opbevaret i siloer med en kapacitet på 100 tons hver og i containere til videre distribution.
Hvorfor egen foderproduktion?
Helgstrands primære grunde til at investere i sin egen foderproduktion er den betydelige reduktion af foderomkostningerne og bedre kontrol med foderkvaliteten, som kan ændres meget præcist til gavn for kyllingernes vækst. Han kan også producere mange typer foder på én gang og hurtigt ændre opskriften. Endelig er han i stand til at købe korn og andre råvarer, når priserne er lave, hvilket giver ham mulighed for at reducere omkostningerne yderligere.
Hos Rösang producerer de seks typer foder på én gang og ændrer foderrecepterne hver femte dag. Det ville være meget svært at gøre, hvis han købte foder fra en ekstern foderleverandør.
Hvad skal man overveje, før man beslutter sig for at producere sit eget foder?
Selv om det var en velovervejet beslutning, indrømmer Helgstrand i bakspejlet, at han blev overrasket over den mængde viden, han ikke havde, da han begav sig ud på rejsen for at blive sin egen foderproducent. Naturligvis var han klar over, at recepten på foder ikke kunne fås hos andre, men han blev overrasket over de mange forsøg og fejl, han måtte igennem for endelig at »forstå det«, nemlig sine egne opskrifter til alle faser i en kyllings liv.
Sparringen med SKIOLDs tekniske team har fungeret godt, og det har været vigtigt at føle, at de havde den relevante erfaring og kunne tilbyde sparring i projekteringsfasen.
I en periode på et par år kørte han produktion af eget foder i kombination med levering af foder fra sin foderleverandør - bare for at være på den sikre side.
Arbejdet med SKIOLD
Efter implementeringen af fodermølle-systemet har kontakten med SKIOLD været begrænset, da der ikke har været nogen større problemer med systemet, som ikke kunne klares over telefonen. Når der har været behov for det, har han kontaktet den svenske salgskonsulent, som har hjulpet ham eller sat ham i kontakt med den relevante tekniker på det danske hovedkontor. Andre gange har det været nemmere at kontakte telefonsupporten i Danmark.
Vil du vide mere om SKIOLDs fodermøller?
KONTAKT OS FOR FLERE OPLYSNINGER