En rejsemontørs fortællinger

Vejen til et liv som servicemontør hos SKIOLD kan være uransagelig. Det kan Bjarne Bech skrive under på. Bjarne skulle være startet hos SKIOLD i Sæby i 1977. Han var på daværende tidspunkt 23 år, og var netop blevet udlært som elektriker

Vejen til et liv som servicemontør hos SKIOLD kan være uransagelig. Det kan Bjarne Bech skrive under på. Bjarne skulle være startet hos SKIOLD i Sæby i 1977. Han var på daværende tidspunkt 23 år, og var netop blevet udlært som elektriker. I stedet blev han ansat som elektriker hos Skiold Gesellschaft i Østrig. Her arbejdede han indtil sommeren 1978, hvorefter han blev sendt på et job i Dun Laoghaire i Irland. Efter en kort juleferie hjemme samme år, blev han sendt til Pyrgos i Grækenland, også som elektriker.

I marts 1979 blev han endelig ansat som servicemontør hos SKIOLD i Sæby. Han startede med at køre rundt i Danmark som montør i en måneds tid, inden han blev sat på en opgave i det daværende Sydtyskland. Siden da har Bjarne udelukkende arbejdet som montør i udlandet.

Ophold i Polen under krigsretstilstand

SKIOLD havde solgt nogle anlæg til Polen i slutningen af 1970'erne, og Bjarne blev spurgt om han kunne være interesseret i et ophold i landet i et år. Han sprang til, og opholdet endte med at vare 3 år, da der hele tiden dukkede nye opgaver op. Opholdet i Polen var præget af indførelsen af krigsretstilstand (senere undtagelsestilstand) d. 13. december 1981.

Krigsretstilstanden blev indført af den daværende statsminister og leder af kommunistpartiet, general Jaruzelski. Jaruzelski begrundede krigsretstilstanden med et ønske om at undgå en sovjetisk invasion, men det har senere vist sig, at det ikke var en reel trussel på det tidspunkt. Da krigsretstilstanden blev indført, fik alle udlændinge i Polen besked på at forlade landet inden for 24 timer, så Bjarne måtte pakke sine tasker og rejse hjem.

Midt i januar 1982 blev reglerne lempet en smule, og han kunne rejse tilbage. Der var dog stadig rationer på dagligvarer, og det var meget svært at få fat i bl.a. kød, cigaretter osv. Det eneste, der kunne købes officielt var vodka! Det bedste minde Bjarne har fra sine mange rejser er opholdet i Polen. Selvom det var hårde tider med rationeringer osv. under undtagelsestilstanden, så er han stadig taknemmelig for at have oplevet det. Han var til tider på besøg i Danmark, og beskriver det at komme tilbage til Polen som at træde ind bag et gardin til en helt anden virkelighed. Han boede i sin egen lejlighed, og fik dermed en hverdag i landet.

Verden rundt på 36 år

Bjarne er den montør hos Skiold, som har rejst i flest lande. I sin snart 36-årige lange karriere, har han været med til at montere anlæg i omkring 80-90 lande, og har typisk 200-260 rejsedage om året. Skiold har gennem årene solgt projekter til det meste af verden, så Bjarne har set en del efterhånden. Han har blandt andet været i Tanzania for at hjælpe med at montere et Danida projekt.

Herudover har han også været på montageopgaver i Irak og andre lande i Mellemøsten.

Skiold har tidligere solgt anlæg til Huguenotterne i Canada. Huguenotter er navnet på medlemmer af den protestantiske kirke i Frankrig, og de stammer helt tilbage fra 1500-tallet. Siden har de spredt sig til resten af verden. Da Bjarne skulle hjælpe med at montere anlæg for huguenotterne, boede han sammen med dem i kolonier afskåret fra omverdenen uden tv og radio.

Et andet interessant rejsemål har været Nordkorea. Nordkorea er en af verdens sidste kommunistiske stater. Det er et lukket og totalitært samfund, der styres med hård hånd af landets leder, Kim-Jong-il. Der hersker mange regler for, hvad man må og ikke må. I Nordkorea er alle medier styret af staten. Bl.a. er det forbudt at se programmer, der er produceret af ærkefjenden, Sydkorea. Det er også forbudt at have sin telefon med ind i landet. Den konfiskeres i lufthavnen, og afleveres først tilbage ved afrejse. Al internet indhold er også censureret. Bjarne rejser altid ud med et åbent sind, og har faktisk kun positive indtryk fra sine mange rejser. Den eneste gang, han har følt sig utryg, var under et ophold i Den Demokratiske Republik Congo i 1990'erne. Bjarne og en svejser var indkvarteret i et ambassadekvarter omgivet af høje mure og hegn og med vagter udenfor, og om natten kunne de ofte høre skud blive affyret.

Bjarne er sjældent hjemme ret længe ad gangen, og lige nu rejser han frem og tilbage mellem Rumænien og Rusland, hvor han er i gang med at installere en fodermølle og et siloanlæg for en større kunde.


NYHEDER FRA SKIOLD

Bliv inspireret, udforsk de nyeste innovationer og historier fra SKIOLD, og få input til dit næste projekt.

Tilmeld dig SKIOLDs nyheder her

SKIOLD SmartDos | Fodringssystem til løsgående, drægtige søer

Individualiseret fodring for optimale resultater

Læs mere STALD

Reducer dit strømforbrug og spar penge nu

Med energieffektive løsninger fra SKIOLD kan du reducere dit strømforbrug markant og opnå…

Læs mere STALD / FODER

Spar tid og penge med digitale værktøjer

Reducer dine omkostninger med digitale værktøjer og effektive styresystemer fra SKIOLD. De…

Læs mere SKIOLD / DIGITAL